onsdag 5 oktober 2016

MVTTC tisdag 4 oktober och onsdag 5 oktober

Tisdag 4 oktober

Även idag hämtades vi kl 9.00 för transport till MVTTC. Först träffades vi på kontoret för lite genomgång av dagen, efter det åkte vi på första studiebesöket. Resan gick till Kihonda RVTSC (VETA). Där har de fordons och transportprogrammet. Först möte med Mr Lazaro Kitundu (rektor) och efter det träffade vi personal och elever.



Man tager vad man haver. Undervisning av trafikskyltar i B-teori. Skylt uppsatt på fronten av en lastbil. Endel skyltar fanns även avmålade inne på väggarna i ett av klassrummen.


Scania lastbilar är det som gäller.
Som vanligt händer det mycket utefter vägarna och vi får aldrig nog på att fota allt vi ser. Det finns många annorlunda lastningar. 




Lunchen idag bestod även den av lokal mat. Mycket mat och god mat. Efter lunch begav vi oss till Morogoro Teachers College, där arbetade Elias som matematik och fysiklärare innan han började som koordinator MVTTC (VETA). Skolan låg fint uppe på Morogoro Mountain och utsikten var fantastisk. Där lyckades vi också se några apor. 


Utsikten uppe från Morogoro Teachers College.



Innan vi körde tillbaka till MVTTC gjorde vi ett litet stopp vid en byggarbetsplats. Det visade sig vara Elias hus som han håller på att bygga.



Onsdag 5 oktober

Förutom att vi har haft en guidning på Apopo Mine Detection Rats Trraining Facility (kommer om detta besök i nästa inlägg) har vi också varit med på lektioner på MVTTC.
Eleverna som läser för att få Teatchers Sertificate (2 år) utökar även sina kunskaper i bla engelska. Vi var med på Martins engelska lektion för de elever som startade sin utbildning i september. Eleverna hade arbetat i grupper med engelsk grammatik. Idag var det dags för redovisning. Grupp 1 (som arbetat med ordklasser) var enda gruppen som han redovisa under den 1.5 timmes långa lektionen. Efter hand som grupp 1 redovisade så gav Martin feedback på hur redovisningen kunde bli bättre, eleverna diskuterade och opponerade på det som grupp 1 redovisade. Det var hela tiden en diskussions i klassrummet om hur gruppen på bästa sätt skulle göra för att delge eleverna sin kunskap. Allt ifrån hur du som lärare står framme vid tavlan, hur du pratar, hur tydlig du är, vilken kunskap du har osv. 
Under denna 1.5 timme var det ingen rast. Istället använde sig Martin av motivationsövningar. Det var typ av små roliga och snabba rörelseramsor, innehållandes klappningar, knäppa med fingrarna, give me five osv. Var ramsa hade en rolig poäng. Trots detta tunga ämne var det mycket skratt i klassrummet och de flesta verkade vara med.
I morgon kommer bloggen att handla om undervisning och lektioner på MVTTC. Hoppas även på att kunna delge lite bilder,




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar