onsdag 5 oktober 2016

Apopo - Mine Detection Rats Training Facility 5 oktober

APOPO - HERORATS

APOPO.ORG

Som en gammal ägare till en tamråtta blev jag eld och lågor när jag fick vetskap om att denna anläggning fanns i Morogoro.  När Elias och Veronica var i Sverige önskade jag att de skulle ordna ett besök åt oss där. I måndags fick vi veta att de lyckats :-)

Råttorna är inte så glada vid värmen så för att de ska få bästa förutsättningar under sin träning sker detta tidigt på morgonen innan solen står för högt på himlen. Detta innebar en tidig morgon för oss. Kl 5 ringde klockan för att vi skulle hinna bli färdiga tills chauffören hämtade oss. Kl 7 skulle vi möta guiden vid Sokoine University of Agriculture, för att köra ut till anläggningen där de tränar råttorna.


Det tar ca 9 månader för en råtta att bli färdigtränad och avlägga slutprovet. Träningen betsår av tre steg. Men innan dessa steg påbörjas ska råttan socialiseras, bli van vid oss människor och alla ljud som finns runt omkring oss. Allt från prat, ljud från bilar, hundar, lekande barn osv. Alla de ljud som kan tänkas finna vid platsen där minfältet de ska söka av finns. Under detta steg lär de råttorna att känna igen doften av TNT. Då råttorna inte väger mer än max 1.5 kg är de så lätta att de inte löser ut några minor.


Här ett kort på Olga som precis har påbörjat Steg 1. Rutan hon söker av är tre gånger 10 meter. Det finns gott om minor och andra laddningar gömda i marken, allt för att Olga inte ska tröttna så här i början av sin utbildning.  Alla minor och laddningar är äkta vara förutom att sändningsanordningen inte är finns.Tränarna använder sig av klassisk betingning (Pavlos hundar). Såfort Olga markerar en laddning klickar tränaren och hon får en godsak. I det här fallet banan,


Här markerar Olga att hon känner lukten av TNT.


Här får Olga sin belöning, Banan.

Steg 2 går till på samma sätt. Skillnaden är att rutan som råttan ska söka av är 5 * 10 meter. Minorna och laddningarna i marken är något färre. 


Här är det Elise som markerar för en mina. Det märktes att Elise kommit längre i sin träning än Olga. Elise var inte så flaxig när hon sökte av sin ruta. Hon var mycket mer fokuserad.


Här får Elise sin belöning efter att ha gjort en rätt markering av en mina.

Steg 3 kallas för Advanced level. Avsökningsrutan är större och det finns inte så många minor. När steg 3 är avklarat är det dags för slutprov. Detta utförs av särskilda kontrollanter. allt för att minimera risken att råttan har lärt sig läsa av sin tränares signaler. Likaså är inte laddningarna kända för kontrollanten. Kontrollanten för in de ställen råttan markerar på ett schema som sedan kollas av mot en dator. Vid detta testet får råttorna inte ha mer än två missade markeringar.

För mer info kan ni gå in och läsa på apopo.org 

De har även råttor som markerar för TBC och forskning pågår för att se om man kan få råttor att känna av cancer.

Givetvis kan ju inte en råttfantast som jag åka där ifrån utan att ha kelat lite med dessa härliga djur. Här kelar jag med Maja.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar