torsdag 6 oktober 2016

Dagarna går i en rasande fart.

Torsdag 6 okt

Dagen blev inte som planerat, men bra ändå :-)
Vi började morgonen med att fixa boende inför nästkommande perioder. Jag ska med en natt till Mikumi, där Ulrika och Mario ska vara. Efter det åker jag två nätter till Mhonda Teacher´s College i Turiani. De sista elva dagarna tillbringar jag i Morogoro.
Efter 10 frukosten åkte vi ut till Mzumbe University. Där träffade vi Perpetua J. Kalimasi (PhD). Vi diskuterade bla hur viktigt det är att ha internationellt arbete mellan skolor och att lära och utvecklas av varandra.


Påväg till universitetet stannade vi till vid Morogoros vattenreservoar. Här höll fiskarna på att ta upp näten som de lagt ut under natten. Kanoterna gjorde de själva en bit bort på stranden.




I dagens Daily News fanns denna artikel "Improving learning environment to inspire mathematics learners". I artikeln skrivs att procenten elever som klarar sin examen sjunker. Förra veckan hade det varit en debatt i TV om hur detta ska åtgärdas. Där hade tre problemområden lyfts fram: problem med den nationella läroplanen, kursplanerna och läroböckerna. I debatten konstaterades också att undervisningen inte är uppdaterad för hur samhället ser ut nu och att lärarna behöver bättre kompetens. Artikeln övergick sedan till att diskutera hur  lärmiljöerna för matematikkunskaperna kan utvecklas. Japp även i Tanzania diskuteras skolans situation och matematiken :-)


Efter dagens studiebesök åkte vi tillbaka till MVTTC och dagens goda lunch. Här presenterar kocken vad lunchen består av. Kocken är alltid glad och skämtsam och gör allt för att vi ska få god och lokal mat. All mat köps in var dag för att den ska vara färsk och den är alltid så vällagad. På MVTTC finns två privata restauranger. Eleverna klagade förmyckte på maten när den var statlig. Åtgärden blev att låta två privata restauranger starta upp på college området.


Idag bjöds det på en buffé av traditionella maträtter. Ris, tre sorters ugali (vete, kasawa och sötpotatis), bönröra, nötkött,  en röra med torkad fisk i tomatsås, en röra av bladen från kasawan, en röra med spenat och en annan röra av något salladsaktigt. Mycket gott. Ugalin gjord på kasawa var godast.


Här kommer ytterligare ett kort på hur du kan lasta din cykel. Inget är omöjligt. Det gäller bara att surra fast allt ordentligt :-) 


Eftermiddagen tillbringade vi vid poolen. Det var skönt att bara slappa och ta det lugnt. Återkommer i morgon... nu är det dags för sängen.

3 kommentarer:

  1. Vad ni får se och höra. Jag som varit där så mycket märker att det finns mycket jag ännu ite kan och vet. Spännande!
    Men blir det bara två dygn i Mhonda?
    Jag har fått tag på de som ska ha datorn och garnet. Har ni hörts av än?

    SvaraRadera
  2. Hej! Ja det blir bara två dagar i Mhonda då där inte finns några elever. De har tydligen lov. Jag tänkte göra lite workshops med lärarna, visa bildspel och intervjua dem. Elias försöker hitta andra ställen till mig att besöka. Har inte hört något från dem. Veronica har fortfarande inte kommit hit...

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera